Utforsker ny teknologi som gjenskaper historiske personer

I helgen kunne både bransjen og publikum få en smakebit av det spennende prosjektet «Meta Human kombinert med Motion Capture» som Vest Agder-museet har sammen med produksjonsselskapet Broomstick. Ved hjelp av ny teknologi kan man gjenskape historiske personer og gjøre dem levende.
Teknologidemonstrasjon på Gimle Gård Foto: Kari Anne Røysland / Visit Sørlandet

Å bringe folk til live som har levd før er jo et godtepose for oss som driver med museumsformidling, sier en engasjert formidlingsleder Gunhild H. Aaby ved Vest-Agder-museet.

Valget falt ganske fort på Henrik Wergeland, og ved hjelp av et tidlig form for fotografi var det mulig å gjenskape ansiktet hans. Broomstick har arbeidet å animere ansikt og kropp som ble vist i en ramme for publikum. På bakrommet stod skuespiller Lars Arstad i en Motion Capture drakt som fanget opp bevegelsene og talen hans. Foran seg hadde han en skjerm hvor han kunne se seg selv og publikum.

I presentasjonen hadde Wergeland en samtale med konservator Tonje Tjøtta. Manus hadde hun utarbeidet sammen med professor og lyriker Bjarne Markussen, samt konservator Øivind Rogstad. De snakket blant annet om dagens juletradisjoner og det å gi hverandre gaver, samt det moderne begrepet «ferie». Wergeland var også åpen for spørsmål fra publikum, noe som åpnet opp for nye interessante temaer.

Dette er i første omgang en pilot, men vi gleder oss til å fortsette denne utviklingen og se hvilke muligheter det gir oss, spesielt med tanke på nytt museumsbygg i Kristiansand, sier Aaby.

 

Teknologidemonstrasjon på Gimle Gård
Foto: Kari Anne Røysland / Visit Sørlandet