Summit Kvitfjell / Snowballkonferansen 2023 – bærekraftig destinasjonsutvikling

Torsdag 2. mars deltok Visit Sørlandet på Snowballkonferansen på Lillehammer. En nasjonal reiselivskonferanse med fokus på bærekraftig destinasjonsutvikling. Konferansen var også en del av det større arrangementet Summit Kvitfjell og World Cup Kvitfjell som i år feiret 30 års jubileum. Her følger våre viktigste take-aways fra konferansen.
Merethe Sandum fra Visit Lillehammer og Kristin Krohn Devold fra NHO Reiseliv åpnet konferansen.

 

Del 1: Jakten på den grønne lykken

I denne bolken satte konferansen fokus på friluftslivets gleder og muligheter i en reiselivssammenheng. Hvilke trender ser vi? Hvordan kan vi skape mer eventyr med mindre avtrykk?

Alexander Read fra serien «Mina og meg» på TV2 holdt et rørende foredrag om det å være med barn på tur og nyte friluftslivets gleder. Om hvor annerledes perspektiv barn har på det å være på tur enn vi voksne. Om at vi må hente fram barnligheten i oss voksne og at barndommen faktisk står på rødlisten og er utrydningstruet.

Vi må velge naturen og vi må velge hverandre. Alexander Read

Marcus Eldh fra Wild Sweden snakket om hvordan vi må bli bedre på å pakke opplevelser som virkelig selger. Vi har utrolige naturressurser som bare ligger der og venter på å bli opplevd av gjester.. Men som vi veldig ofte overlater til de selv å finne ut av eller oppdage..
Han viste veldig gode eksempler på hvordan vi blir altfor generelle i vår streben etter å treffe flest mulig; «Vi tilbyr spennende aktiviteter for alle aldre» og «Vårt motto er; Ingenting er umulig»… Dette er ikke setninger som får oss til å trykke på «kjøp» knappen!
Mens blir man så konkret som; «Fakkelvandring til magisk innsjø», «Morgenyoga med solhilsen på berget» eller «Plukk sopp med Helena», blir du mer treffsikker og kan også tjene penger på naturaktiviteter.

Aleksander Gamme fortalte at nordmenn har verdens høyeste forbruk av friluftsutstyr. Og veldig mye av det ligger og støver ned i garasjer eller loft. Han har nå startet selskapet og tjenesten Pinsj – en delingstjeneste for friluftsutstyr. Og her blir det også muligheter for bedrifter som leier ut utstyr å legge inn utleie etterhvert.

Del 2: Regenerativt reiseliv

Flere reiselivsbedrifter har begynt å tenke forbi bærekraft og ønsker å tilføre regenerative prinsipper inn i sin drift. Regenerativt reiseliv betyr at du gjør stedet du besøker bedre enn da du kom – der ferien din møter dine verdier.

Booking.com gjorde i 2022 en stor undersøkelse om reisendes holdninger til bærekraft, og der svarte 60 % at de ønsket å påvirke stedet de besøkte positivt/forlate det i bedre stand enn da de kom, og når et stort reiselivsprosjekt i Irland og Wales spurte sine gjester om hva de hadde gjort for å forbedre stedet de besøkte sist, så svarte de følgende.

Bærekraftig reiseliv er nå hos mange gjester og samarbeidspartnere forventet og «hygienefaktor», nå er det regenerativt reiseliv som gjelder om du skal være lengst framme i skoa.

Dugnadsturisme er i vekst, og i en undersøkelse på VG svarte 94% av de kunne tenkt seg å være dugnadsturist. Nå har vi norske eksempler på der overnattingssted inngår samarbeid med kommunen og gir bort gratis overnatting mot at gjestene er med å rydder strender, fikser turstier osv.

I et regerativt reiseliv er det nye KPI’er som gjelder:

Del 3: Helårs destinasjonsutvikling

Et godt samspill mellom reiseliv og lokalsamfunn er avgjørende for å sikre bærekraftig helårs destinasjonsutvikling. Destinasjonsselskapenes oppgaver har endret seg fra å primært drive med markedsføring og vertskapsarbeid til også å bli viktige aktører også innen reisemåls- og samfunnsutviklingen. Og kultur- og idrettsarrangement har stor betydning for helårs utvikling av reiselivsbedrifter og destinasjoner.

Line Samuelsen fra Destinasjon Lofoten presenterte det omfattende arbeidet de har begynt på sammen med 14 destinasjonsselskaper, fra Helgelandskysten i sør til Svalbard i nord. Her har de gått sammen for å se på felles forretningsmodeller for et bærekraftig og verdifullt reiseliv i Nord-Norge. Mange destinasjonsselskaper opplever flere og flere oppgaver og høye forventinger fra et stort antall ulike aktører, mens inntektene og ressursene ikke matcher. Dette blir et arbeid som blir spennende å følge videre.

Andreas Dorfmann fra Tyrol presenterte spennende løsninger for å løse problemer rundt trafikkavvikling på og mellom skidestinasjoner med mer trafikk fra gjester enn lokalbefolkning. De har utviklet et gjestepass som blant annet inkluderer offentlig transport til alle som overnatter på kommersielle overnattingssteder. Passet er digitalt og gir dermed også svært verdifulle data om mobilitet i regionen til de styrende myndigheter.

Birgit Nestande fra Innovasjon Norge snakket om Norge som arrangementsdestinasjon og hvilke effekter store arrangement kan ha for en region. Arrangementer er en fantastisk måte å skape trafikk utenom høysesonger og bidra til helårs arbeidsplasser.
Satsing på bærekraft blir viktigere og viktigere også her; en undersøkelse viser at 1 av 2 sponsorer nå stiller krav om bærekraft til sine sponsorobjekter.

Bilde fra scenen under Snowballkonferansen

 

Del 4: Filmturisme – Troll til Kvitfjell

Bilde av trollet på HunderfossenKonferansen ble rundet av med fokus på muligheter rundt filmturisme. Den norske filmen Troll (2022) har hittil blitt strømmet i mer enn 150 millioner timer, noe som gjør den til den mest populære ikke engelskspråklige filmen på Netflix – på verdensbasis. Produsent og regissør av filmen delte sine erfaringer med det å lage film i Norge, og utfordringer knyttet til ikke konkurransedyktige incentivordninger. Noe som dessverre ofte fører til at «norske» filmer ofte produseres i utlandet.

Temaet ledet oss fint videre til kveldsarrangement på Hunderfossen – der vi både fikk omvisning i Vinterland og iskatedralen der, testet den prisvinnende Hyperakseleratoren til Reodor Felgen og nytt et godt måltid sammen med gode bransjekollegaer fra hele landet.