Ny partner: Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter

Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter er nasjonalt senter for dokumentasjon og kompetanseutvikling på håndverk knyttet til vernede jern- og stålskip og ligger altså på Bredalsholmen rett utenfor Kristiansand sentrum. Her forteller kulturvernleder Håkon Sandåker mer om virksomheten. Velkommen i nettverket!
Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter

Fortell litt om Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter

Som å reise tilbake til 50-tallet
Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter er nasjonalt senter for dokumentasjon og kompetanseutvikling på håndverk knyttet til vernede jern- og stålskip. Klinking med glødende nagler som metode for å føye sammen elementer av stål gikk ut på dato da sveising overtok på 1950-tallet, men tradisjonen føres videre på Bredalsholmen og dermed sikres landets historiske jern- og stålskipsflåte et videre liv. Å besøke oss er som å reise tilbake til 1950-tallet; både fysisk med kraner, bygninger, utstyr og verftsinnretninger, men også håndverksmessig. Vi er sannsynligvis verdens største kompetansebedrift knyttet til klinking av stålskip.

Vernet skiftsverft og hjemmehavn for historiske skip
Fartøyvernsenteret holdet til på et vernet skipsverft med tørrdokk fra 1876. Vi er det siste sporet etter Kristiansands Mekaniske Verksteds virksomhet i Kristiansand. Anlegget er også under fredning av Riksantikvaren. Her har også historiske skip som DS Hestmanden, tilhørende Vest-Agder-museet, og MS Gamle Oksøy tilhørende Lindesnes fyrmuseum fast hjemmehavn, og det bevarte skipet MS Hamen ligger som et minne fra landets utenriksflåte.

Utvikles som attraktivt besøksmål
Bredalsholmen utvikles med mål om å bli et attraktivt besøksmål for både fastboende og tilreisende. Besøkende kan bli med oss på en omvisning på det historiske anlegget og om bord i våre pågående restaureringsprosjekt. Vi holder i dag på å utvikle kaiene til å bli mer besøksvennlige, og også skipene ved kai kan besøkes i deres åpningstid eller etter avtale med museene. Vi har en liten samling aluminiumsbåter fra produksjonen til Kristiansands mekaniske verksted som sommerstid vil være utstilt på sjøen. På holmens utside er det svaberg med gode muligheter for rekreasjon og bading. Til sommeren vil vi ha etablert en kafe som vi regner med vil styrke stedet som besøksmål. Og i samarbeid med Bragdøya Kystlag og Lindesnes fyrmuseum får vi kulturhistorisk båtrute, med faste daglige stopp på Bredalsholmen i sommersesongen.

Med det som er beskrevet etablert, tenker vi at helheten i tilbudet vil være en styrke for oss. Vi er lokalisert et stykke utenfor sentrum, men med fokus på alle mulighetene kan besøkene fint sette av en halv eller hel dag på Bredalsholmen.

Hva tenker dere om partnerskapet i Visit Sørlandet?

En utfordring for flere besøksmål på Sørlandet er kanskje nettopp det å ha på plass flere tilbud på lokaliteten. En annen utfordring er utvilsomt den korte sommersesongen som vi alle retter oss inn mot.
Derfor mener vi at det å få anledning til å bli med i et så verdifullt nettverk som «Visit Sørlandet» kan åpne en hel rekke nye dører for oss. Vi har som mål å ekspandere og etablere oss som et anerkjent besøksmål i årene som kommer og vi gleder oss til å knytte til oss nye partnere.

Les mer på nettsidene til Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter.