Drømmesommer for mange av bedriftene på Sørlandet

Sørlandet har alltid vært en populær feriedestinasjon i juli, og nå er det kanskje mer populært enn noen gang. Bedrifter rapporterer om besøksrekorder og fulle hus, en skikkelig drømmesommer.
Rafting i Otra med TrollAktiv Evje Foto Tim Davis©TrollAktiv Rafting i Otra med TrollAktiv Evje Foto Tim Davis©TrollAktiv

Gjennom 10 år har USUS/Visit Sørlandet jobbet bevisst og målrettet med å sette Sørlandet på kartet ved å være tilstede i folks bevissthet når de skal velge ferie. Gjennom informative nettsider, sosiale medier og annonser, redaksjonelle artikler, videoproduksjoner og pressearbeid har vi bidratt til å skape reiselyst.

Mange av bedriftene i USUS rapporterer om besøksrekorder og fulle hus, en skikkelig drømmesommer på Sørlandet. Det er mange grunner til dette og mye kan skyldes det fine været vi hadde i 2018. Men den viktigste faktor er at bedriftene leverer gode opplevelser når gjestene er her, slik at gjestene ønsker å komme tilbake. Felles for Sørlandet er en vennlig befolkning, vi har god standard på hoteller og maten som serveres og vi har opplevelser gjestene sent vil glemme. Folk opplever at her er det godt å være på ferie.

Dyreparken med besøksrekorder

Onsdag 17.juli ble den nest best besøkte dagen i Dyreparkens historie. Til sammen 22.427 gjester besøkte Dyreparken og Badelandet, det er knapt 350 færre enn dagsrekorden som stammer fra 2010 (22.761 besøkende).

Kaptein Sabeltann showet er veldig populært og Kaptein Sabeltann har 30 års-jubileum i år. I fjor opplevde folk at showet var fullbooket, noe som har førte til at gjestene i mye større grad enn tidligere har bestilt billetter på forhånd. Hver morgen legger Dyreparken ut 50 nye billetter til kveldens forestilling og desperate foreldre står i lang kø utenfor gjesteservice for å få tak i de siste billettene. 

Populært i Den Lille Dyrehage
Populært i Den Lille Dyrehage Foto: Den Lille Dyrehage

Slanger og tropisk regnskog er populært 

Tropisk regnskog med slanger, skilpadder, amfibier, men også kenguruer, lemur og små apekatter er noe gjestene vil lære mer om. Den Lille Dyrehage ligger ett godt stykke foran fjoråret, med ca 10 % økning. Så her går det mot nok en rekordsommer, melder Terje Jensen i Den Lille Dyrehage. 

Tamme elger i Setesdal

Elgtun i Setesdal kan også melde om en vekst på 9,8 % denne sommeren, sammenlignet med 2018. Elgene trives i skogen og det gjør gjestene også, sier Anne Salvesen på Elgtun.

Fulle campingplasser og populært med telt 

Skottevig feriesenter ligger midt i Blindleia og er fullbooket, i år har de opplevd at flere gjester enn tidligere har forhåndsbooket plass. 

Campingplassen kan også rapporterer at mange telter, ikke pga at de ikke har råd til å bo på hotell eller hytte, men det er en trend. Overnatting i hengekøye er også populært. 

Barna elsker campinglivet og foreldrene er nærme, back to basic som er viktig når familier er på ferie. Når ungene koser seg, da koser foreldrene seg, sier Mette Aske på Skottevik Feriesenter. Fred og ro, de enkle små gledene som å lete etter skjell i fjæra, ta et kveldsbad, gjøre noe man ikke gjør til vanlig – det er det avslappende campinglivet. Det er noe med det enkle livet folk liker.

Full rulle i badelandene på Sørlandet. Foto: Aquarama
Full rulle i badelandene på Sørlandet. Foto: Aquarama

Badeland med sommersuksess

Aqaurama kan rapportere om at regnværsdagene i juli har vært veldig gode og forrige lørdag satte de omsetningsrekord – mer enn 2000 gjester var innom badelandet som ligger i Kristiansand.

Sommeren så langt inkludert juni har vært langt bedre enn fjoråret, sier Unni Mesel. I fjor var det badetemperaturer i sjøen og gjestene trengte ikke badeland.

Sørlandsbadet i Lyngdal har passert totalt besøkstall fra juli 2018. Pr 22 juli ligger badelandet nesten 40 % over, forteller Atle Homme fra Sørlandsbadet. Ser vi på 2017 ligger vi ca 5 % over, og sommeren 2017 var en god sommer.

Håvard Solum på Scandic Kristiansand Bystranda rapporterer om at de har et belegg på 96,1 prosent til nå i juli, så de er så godt som fullbooket. Det ser ut som om de skal lande på 95% som er en liten oppgang fra i 2018.

Ellers så ser vi på tallene for byen generelt så virker det som om Kristiansand har hatt en oppgang. Det ser ut som vi lander på 91 % mot fjorårets 85% belegg, sier Solum. 

Kvadraturforeningen i Kristiansand kan melde om at enkelte butikker i byen hadde salgsrekorder på handelens dag. Generelt er det mye kunder i byen, i fjor var det for varmt for shopping, da trakk gjestene ned på strendene. Det forventes at det blir rekorder for mange i år, sier Heidi Sørvig leder for Kvadraturforeningen.

Lindesnes fyr Foto Inger Hutchinson
Naturopplevelser på Lindesnes fyr. Foto: Inger Hutchinson©Visit Sørlandet

Populært på Lindesnes fyr

Siri Mathisen på Lindesnes fyr kan fortelle at juni er lik i fjor, men juli har en økning. Nå er det jo et par dager igjen av måneden med det ser ut som det ligger an til rekord. Inntrykket er at det er flere europeere på fyret i juli, sier Mathisen. 

Det er mye bobiler på parkeringsplassen. Allemannsretten er viktig og et fortrinn og noe utlendingen setter pris på. Gjestene våre er fornøyde når de er her, Sørlendinger er blide og det mener jeg er et salgs fortrinn vi har. Her på fyret jobber vi mye med service og at folk skal føle seg velkommne når de kommer og få så mye informasjon som mulig når de besøker oss. 95% av de som besøker fyret er fornøyde, men det vil alltid være noen som ikke er det og som skal finne feil, avrunder en engasjert Siri.

Aktiviteter i naturen 

Aktivitetssenteret Trollaktiv på Evje har i år en økning på 10-15 %. Vi ser at opplevelser i naturen er veldig populært, vi tilbyr rafting, sykkelløyper, sup i elv, lazertag og mye annet og dette er produkter gjestene våre ønsker. 

Aktivitetene er fullbooket og i år har vi hele fem daglige avganger med rafting i Otra. Overnattingen er også full. Gjestene våre er primært fra Nederland, Tyskland og selvfølgelig nordmenn, avslutter Simon Hansen på TrollAktiv.

Suksess med Tripadvisor

Ewen Martin på Adventure Norway kan si seg enig i at opplevelser i naturen er ekstra populært denne sommeren. Til nå i juli har de hatt en økning på 50% på raftingen. Raftingsenteret i Marnardal kjører tre daglige turer med rafting. I år har det vært betydelig flere dansker og norske barnefamilier. Nytt i år er at Adventure Norway tilbyr booking på nett, noe som har vært en suksess.

Strategisk arbeid med Tripadvisor har også gitt resultater, gjestene har lest om oss på nett og når de leser anbefalinger på Tripadvisor så er det dette som gjør at de til slutt ender opp med å bestille hos oss. Vi har et stort fokus på service og å gi våre gjester trygghet, og dette gir oss resultater, mener Ewen.

Mineralparken den første campingen på Sørlandet hvor det er mulig å booke spesifikk campingplass

Vegard Hansson kan fortelle at etter at de i år lanserte alle billetter til Klatreskogen og Mineralparken på nett har dette vært over all forventning. Å kunne tilby bookbare produkter på nett er viktig, da kommer gjestene uavhengig av været.

Overnatting er godt forbi juli 2018 på alle de 4 forskjellige overnattingstypene vi har som er laftehus, yurt, lavvo og camping. Dette har nok også med at vi er den første campingen på Sørlandet hvor det er mulig å booke spesifikk campingplass. Dette har blitt veldig positivt mottatt.

Når det gjelder antall besøkende i Mineralparken, så er det veldig bra med tanke på det været vi har hatt. Men ingen rekord å melde om så langt. Derimot ligger vi de neste 2 ukene langt over med forhåndsbookinger sammenlignet med tidligere år.

Parken vil også få et løft fra 1.-9. august når Landsskytterstevnet skal gjennomføres. Da er det ventet at det kommer 20 000 mennesker til Evje. 4200 skyttere + familier og andre besøkende.

Båtturistene liker seg på Sørlandet

Også Gjestehavnenene på Sørlandet melder om gode besøk. Båtfolket trekker inn til havnene og byene når det er dårlig vær, når det er fint vær så trekker de ut mot holmene. I år har det været vært litt av og på og det er bra for gjestehavnene og byene generelt. 

Museene henger med i tiden

Det ser ut som om museene på Sørlandet også er bra besøkt. Vest-Agder museene som nå har 11 forskjellige avdelinger melder om travle dager og økning. Kanonmuseet på Møvig i Kristiansand melder om en økning på ca 20 % nå i juli. Odderøya museumshavn om flere besøkende enn i fjor. Det nye saltvannsakvariet er populært og de maritime aktivitetene i fjæra er populært for tilreisende. Vaffelmenyen i kaféen er også særlig populær. Flekkefjord museum har hatt flere besøk enn i fjor, spesielt i Krambua forteller Inger Marie Pedersen på Vest-Agder museet. 

Hyggelig lokalbefolkning

Kvalitetsprodukter er viktig for gjenkjøp, en hyggelig velkomst og et smil må ikke undervurderes. Service er en hygiene-faktor på lik linje med toaletter. En vennlig guide, servitør eller resepsjonist er kanskje det som løfter Sørlandet til en enda mer populær feriedestinasjon. Vi gleder oss over en drømmesommer for bedriftene på Sørlandet.

Fortsatt god sommer og gratulerer til alle som hver dag jobber for å lage gode opplevelser for gjestene som besøker Sørlandet.